Nolakoak dira Som Energiaren autoprodukziorako erosketa kolektiboak?

Kooperatibak energia demokratizatzea du helburu; energia herritarren esku jarri nahi du, betiere eredu berriztagarri bat oinarri hartuta. Horretarako, autoprodukzioa sustatzen du eta estalki fotovoltaiko berrien instalazioa bultzatzen du, energiaren ekoizpena energia erabiltzen den tokira hurbilduz.

Helburu horri jarraiki, instalazioen erosketa kolektiboetan oinarritutako eredu bat sustatzea erabili dugu, ahalik eta erabiltzaile gehienek instalazio bat erosteko aukera izan dezaten.

Zertan datza erosketa kolektibo bat?

Hurbil bizi diren eta autoproduktore izateko prest dauden 50 eta 100 lagun inguru ados jartzen dira eguzkitik datorren energia elektrikoa ekoizteko behar diren ekipoak erosi eta instalatzeko prezio onena eta baldintza zein berme onenak lortzeko.

Nori daude zuzenduta erosketa kolektiboak?

Som Energiaren egungo erosketa kolektiboen eredua estalki propioa duen etxebizitza edo lokala duten, edo gainerako jabekideen baimenarekin jarduten duten, eta elektrizitate dezente kontsumitzen duten (hots, urtean 2.500 kWh baino gehiago) Kooperatibako bazkide diren pertsonei eta enpresa txikiei zuzenduta dago.

Estalki eguzkitsu bat behar da (orientazio ona eta itzalik ez), osasunerako arriskutsuak izan daitekeen materialik (esaterako, fibrozementua) ez duena.

Giltza eskurako eredua

"Giltza eskurako" proiektuetan, obra guztiaz (aurre-azterketatik hasita obra amaitu arte) arduratuko den enpresa bat kontratatzen da. Zerbitzua bukatutakoan, instalazioa funtzionatzen hasteko prest egongo da. Kasu honetan, ingeniaritza-enpresa esleipendunak hauxe egingo du:

1. Aurre-azterketa
  2. Bisita teknikoa eta aholkularitza
  3. Instalazioa
    1. Eguzki-panelak
    2. Inbertsorea
    3. Egitura
    4. Kable-sarea
    5. Babesak
    6. Aukerako gehigarriak: bateriak, itzalak optimizatzeko gailuak, kargatzeko puntuak, home manager, eta abar (kanpainaren arabera)
  4. Martxan jartzea

5. Legalizatzeko laguntza

6. Diru-laguntzen edota hobarien tramitazioa (kanpainaren arabera)

Erosketa kolektiboaren faseak

1. Sorrera: Lurralde bakoitzeko bazkide-oinarriak, Tokiko Taldeen inguruan antolatuta, eredua bere errealitatera egokitzen du eta, Talde Teknikoaren laguntzarekin, erosketa kolektiboa egiteko antolatzen da, Talde Sustatzailea osatuz.

2. Lehiaketa: Talde Sustatzaileak lizitazio ireki bat antolatzen du ingeniaritza-enpresa edo enpresa instalatzaile bat aurkitzeko, hautagaitza guztiak aztertzen ditu eta erosketa kolektiboan parte hartzen duten instalazioak aztertzeko, aholku emateko, obra egiteko, legalizatzen laguntzeko eta instalazioak martxan jartzeko enpresa fidagarriena aukeratzen du.

Lehiaketara aurkezten diren enpresek, nahi izatekotan, beste enpresa instalatzaile batzuekin lankidetza-hitzarmenak sinatu ahal izango dituzte, agindutako instalazio guztiak berme osoarekin egiteko.

3. Izen-emateak: Kooperatibako bazkideak haien lurraldeko erosketa kolektiboan izena emateko epea hasten da, eskainitako instalazioen minimora iritsi arte.

Som Energiaren erosketa kolektiboetan izena emateko, izena emateko formularioa bete behar da, Kooperatibaren blogeko albistean eskuragarri dagoena.  Erreserba egiteko eta konpromisoa adierazteko, 150 euroko ordainketa egin beharko duzu (100 euro aurrerakin eta fidantza gisa, aukeratutako paketearen preziotik kenduko direnak, eta 50 euro Kooperatibarentzat, kudeaketa-gastu gisa).

Izena eman duen bazkide baten eskaera arrazoi teknikoak (estalki desegokia, itzalak, orientazio txarra, eta abar) direla eta baztertu egiten bada, 150 euroak itzuli egingo zaizkio. Borondatezko bajen kasuan ez da itzuliko aurrerakina.

4. Azterketa neurrira egitea: Lehiaketa irabazten duen ingeniaritza-enpresak aurretiko txosten pertsonalizatu bat egingo du eta, gero, bisita tekniko bat, proiektua in situ doitzeko eta zalantzak argitzeko.

5. Obra egitea: Bisita teknikoa egin ondoren, giltza eskurako kontratua sinatu beharko da hurrengo pausoak emateko. Kontuan hartu beharra dago, mota honetako instalazioak, oro har, errazak direla, bi eta bost egun artekoak.

Ordainketak horrela egingo dira:

1. Kontratuaren prezioaren %50 (BEZa barne): bazkideak enpresarekin giltza eskurako kontratua sinatzen duenean.
  2. Kontratuaren prezioaren %40 (BEZa barne): Behin-behineko Onarpen Akta sinatzen denean.
  3. Kontratuaren prezioaren %10 (BEZa barne): enpresak bazkideari instalazioaren legalizazioa tramitatzeko behar duen dokumentazio guztia entregatzen dionean.

Eredu bakoitzaren azken prezioaz gain, erosketan parte hartzen duten lagunek beren gain hartuko dituzte obra-baimenetik eratorritako zergak eta tasak, halakorik bada.

Kooperatibaren webguneko hurrengo atalean erosketa kolektiboak zein egoeratan dauden ikusiko duzu.

Esteka interesgarriak