Autoprodukzio-sistema bat badut, kontratatutako potentzia jaitsi dezaket?

Kontratatutako potentziak aldi berean hornidura-puntu berean konekta ditzakezun elementu eta gailuetan eragiten du. Kontuan hartzeko aholku orokorrak artikulu honetan aurkituko dituzu: Nola jakin zenbateko potentzia behar dudan?

Autoprodukzio-sistema bat baduzu, goiko estekan azaltzen diren gomendioez gain, beste gomendio batzuk emango dizkizugu. Izan ere, kasu honetan, sareko energia gutxiago beharko duzu. Haatik, horrek ez du nahitaez esan nahi potentzia jaitsi dezakezunik.

Balorazio hori egiteko, hainbat alderdi hartu behar dituzu gogoan:

Lehenik, aztertu behar duzu energia gutxi edo ezer sortzen ari zaren uneetan zure eskari elektrikoa mugatu ote dezakezun, PKE martxan ez jartzeko. Adibidez, instalazio fotovoltaiko bat baduzu, pentsatu gauean edo hodei asko dagoen egunetan zure eskaria murriztu ote dezakezun, une horiek ekoizpenik gabeak edo ekoizpen oso txikikoak baitira.

Egoera desberdina izango da ere instalazioan bateriak edo energia metatzeko beste sistema batzuk badituzu. Bateriak badituzu, errazagoa da kontratatutako potentzia jaistea, ekoizpenik gabeko uneetan bateriek energia hornitu baitezakete.

Instalatutako potentzia kontratatutako potentzia baino handiagoa den eta kontratuaren fakturazioa potentzia kontrolatzeko etengailuaren (PKE) bidez egiten den kasuetan bakarrik, honako hau hartu behar da kontuan: kontratatutako potentzia hornitu daitekeen gehienezko potentzia da, bai zentzu batean bai bestean. Hortaz, sarean eskatutako potentzia edo esportatutako potentzia (hau da, sarera iraulitako soberazko potentzia) kontratatutakoa baino handiagoa bada, PKE aktibatu eta hornidura etengo da.

Arretaz jokatu behar dugu autoprodukzio-sisteman instalatutako potentzia neurriz gain ez dimentsionatzeko eta, asko ekoizten eta gutxi erabiltzen dugun uneetan, arazoak saihesteko. Kasu horretan, gogoan hartu instalazioko inbertsorea konfigura daitekeela sarera iraulitako soberazko potentzia mugatzeko.